Van het verbergen van oneffenheden tot het integreren van verlichting, een spanplafond is een veelzijdige en moderne oplossing. Maar wat kost een spanplafond? Het is een vraag die veel Vlamingen zich stellen wanneer ze hun woning een nieuwe uitstraling willen geven. In dit blogartikel geven onze experts jou meer info over de verschillende factoren die de prijs van een spanplafond beïnvloeden; van de materiaalkeuze tot de oppervlakte en de installatie. Zo krijg je een duidelijk beeld over wat je kunt verwachten qua budget.

De kostprijs van een nieuw plafond VS de kostprijs van een spanplafond

Wanneer je overweegt jouw plafond te vernieuwen, sta je voor een belangrijke keuze: kies je voor een traditioneel nieuw plafond of een modern spanplafond? Deze beslissing heeft niet alleen invloed op de uitstraling en functionaliteit van de ruimte, maar ook op jouw budget.

Traditioneel plafond: kosten en overwegingen

Een traditioneel nieuw plafond vereist meestal meer arbeidsintensief werk. Eerst moet het oude plafond eruit, dan moet alles mooi vlak gemaakt worden, en tenslotte komt het nieuwe plafond erin. Bij het plaatsen van en traditioneel plafond komt heel wat kijken, en dat zie je ook terug in de prijs.

Spanplafond: goedkoper en makkelijker

Een spanplafond staat daarentegen bekend om zijn kostenefficiënte en eenvoudige installatie. Het wordt gewoon onder jouw bestaande plafond gespannen. Geen breekwerk, dus vaak ook een vriendelijker prijskaartje.  Bovendien zijn de materiaalkosten vaak lager dan die van traditionele plafonds.

Spanplafond slaapkamer met inbouw LED verlichting

Inschatting van de prijs op basis van verschillende factoren

Bij het berekenen van de kosten van een spanplafond zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Één van de belangrijkste factoren is de grootte van het gebied dat overdekt moet worden. Over het algemeen wordt de prijs van een spanplafond berekent per vierkante meter. Hoe groter het te bedekken oppervlak, hoe hoger de totale kosten zullen zijn. Een andere factor die de prijs kan beïnvloeden is de materiaalkeuze. Terwijl standaard PVC vaak wordt gebruikt voor spanplafonds vanwege de duurzaamheid en betaalbaarheid, kan de keuze voor hoogwaardige materialen zoals akoestische membranen de kosten aanzienlijk verhogen. Spanplafonds met een uniek ontwerp (zoals bedrukte spanplafonds en spanplafonds met een print) kunnen ook de prijs beïnvloeden.

Aan de hand van onderstaande tabel, krijg je al een idee over de kostprijs van jouw project.

Wat kost een spanplafond per m2?

Type spanplafond Prijs spanplafond per m2*
PVC spanplafond 65 – 90
Polyster spanplafond 75 – 100
Akoestisch spanplafond 95 – 155
Spanplafond met print 90 – 120
Lichtdoorlatende spanplafonds 120 – 150

Richtprijzen, excl. BTW

Wil je graag een inschatting voor jouw project? Vraag snel jouw gratis offerte aan.

Hoeveel kost het onderhoud van een spanplafond

Een spanplafond is ook een slimme keuze als je op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijke oplossing. Maar wat betekent dit nu voor jouw portefeuille?

Weinig tot geen onderhoudskosten

Het grootste voordeel van een spanplafond is dat het nauwelijks onderhoud nodig heeft. Het materiaal trekt minder stof aan en is vochtbestendig. Het jaarlijks schilderwerk mag je dus vergeten. Een spanplafond blijft er jaren goed uitzien zonder veel moeite.

Eenvoudig schoon te maken

Wanneer je het spanplafond toch moet schoonmaken, is dit snel en makkelijk gedaan. Een zachte doek en wat gewoon schoonmaakmiddel volstaan. Geen dure schoonmaakspullen of professionals nodig.

Duurzaam = kostenbeparend

Spanplafonds zijn ook bijzonder duurzaam. Ze zijn bestand tegen verkleuring en slijtage, waardoor ze niet vaak vervangen hoeven te worden. Een spanplafond is dus een slimme keuze voor jouw huis en portemonnee.

Spanplafond keuken met led inbouwspots_1

Voorbeelden: Verschillende budgetten en werkelijke kosten

Om je een beter inzicht te geven in de kosten van een spanplafonds, geven we je enkele praktijkvoorbeelden met verschillende budgetscenario’s.

Voorbeeld 1: Eenvoudige installatie van een spanplafond

Anja wilde haar woonkamer een modern strak tintje geven en koos voor een eenvoudige installatie van een spanplafond in PVC-materiaal. De totale kosten voor materialen en installatie bedroegen ongeveer €70 per vierkante meter. Deze optie paste goed binnen het budget van Anja en gaf haar woonkamer een moderne touch.

Voorbeeld 2: Spanplafond op maat

James, een interieurontwerper die bezig is met de renovatie van een chic restaurant, koos voor een luxueus spanplafond met design op maat. Het op maat gemaakte design van het spanplafond zorgde voor een unieke sfeer in het restaurant. James wist dat het maatwerk de prijs wat opdreef, maar voor hem was het dat helemaal waard. Zo kreeg het restaurant een uitstraling die je nergens anders zag. De totale kosten voor dit project lagen gemiddeld rond de €95 per vierkante meter.

Wil je ook zelf een spanplafond laten plaatsen?